Főoldal arrow Szakrendeléseink arrow Anyajegydiagnosztikai centrum/ anyajegyszűrés
Anyajegydiagnosztikai centrum/ anyajegyszűrés

Image

 

Anyajegyszűrés video-dermatoszkópos technikával

A napsugárzás -különösen az UV sugarak- károsíthatják a bőrt. Ennek mértéke eltérő, hisz az egyszerű leégéstől, az anyajegyből kiinduló melanómáig minden előfordulhat. A melanoma ugyan a bőrrák legritkább formája, de az áttétek kialakulásának nagy kockázata miatt ez a leginkább veszélyes, sokszor végzetes kimenetelű elváltozás.
A video-dermatoszkópos anyajegyvizsgálat a pontos  diagnózis felállításában segít.
Amennyiben szükséges, az anyajegy eltávolítására is mód van egészségközpontunkban.
A kimetszett anyajegyet minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük.

A videodetektált számítógépes anyajegyvizsgáló rendszer az anyajegy képét kinagyítja a monitorra, amelyet a speciális (német anyajegy diagnosztikával foglalkozó orvos csoport által fejlesztett) orvosi szoftver elemezni képes.
Az anyajegyszűrés számítógépes kiértékelő rendszere természetesen nem helyettesíti az orvost, de nagyban segít a pontos diagnózis felállításában. A másik újdonság, hogy egy sablon képen bejelölhetőek a gyanús anyajegyek, így azok változásai pontosan követhetőek.

Hogyan is képzeljük el a vizsgálat menetét?
Lefotózzuk a páciens bőrén az anyajegyet, amit a számítógép tárol. A későbbiekben, ha a páciens újra anyajegyvizsgálatra jelentkezik, újabb felvétel készül, így a két kép összehasonlításával követhető és észlelhető az anyajegy változása a két vizsgálat közt eltelt időszakban. A vizsgálat segítségével az anyajegyből vagy más bőrképletekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganatot (melanoma, bazalioma, spinailoma, stb.) már a kezdeti stádiumában fel tudjuk ismerni és a pácienst a megfelelő kezelésben részesítjük.


Az idejében felismert bőrrák gyógyítható!

A videodetektált számítógépes anyajegyvizsgálat miben hozott újat az orvosi szemhez képest?

Objektívebb lett a diagnózis. Eddig dermatoszkóppal, egy speciális anyajegyvizsgáló
nagyító segítségével vizsgáltuk és írtuk le az anyajegy struktúráját, a szimmetriai és pigment eltéréseket, de hosszabb időt követően, minden apró részletre kiterjedően ez a leírás nem tudott válaszolni. A számítógépes módszerrel az anyajegyben végbemenő legapróbb változásokat is észlelni tudjuk. Ezáltal az anyajegy-diagnosztika precízebbé vált, s a változások jól nyomon követhetőek lettek.

A  vizsgálatokat és a problémás anyajegyek eltávolítását Dr. Kolat Zsuzsanna bőrgyógyász szakorvos végzi.
   
Image melanoma video-dermatoszkópos képe 
Image  video-dermatoszkópos kép a melanomáról
Image anyajegy elváltozás számítógépes vizsgálat alatt
Image melanoma kis nagyításban

             Image anyajegyvizsgálat video-dermatoszkóppal

 

             


 

 
Következő >
Futanet