Főoldal
UVB fényterápia

 

 

A szűk hullámhosszú, 311 nm-es (narrow band) UVB - fényterápia számos bőrgyógyászati betegség megoldásában segít. Ilyen a psoriasis (pikkelysömör), az atópiás dermatitis (genetikai hajlamon alapuló ekcéma), a kontakt ekcéma és a vitiligo (festékhiányos bőrfolt).

A páciens vizsgálata után bőrgyógyász szakorvosunk határozza meg a fényterápiás kúra időtartamát és ütemezését, majd folyamatosan ellenőrzi a kezelés eredményességét. Így elkerülhető, hogy a fényérzékeny bőrelváltozások (anyajegyek, foltok) a fénykezelés hatására elfajuljanak, továbbá így korán felismerhetőek az esetleges fényallergia jelei. Így a legkisebb kockázat mellett érhető el a kívánt javulás az autoimmun eredetű bőrelváltozások esetében. A kezelés sorozat megkezdése előtt próba fototerápiát végzünk, mellyel a bőr reakcióját (fényérzékenységét) vizsgáljuk meg. Ezt követően a sugárzás mennyiségét a kezelések során csak fokozatosan növeljük, mert az UVB-sugarakhoz a bőr fokozatosan alkalmazkodik. Nagyon fontos, hogy a kezelések előtt ne használjon a páciens dezodorokat, krémeket, parfümöket, mert ezek könnyen irritálhatják a bőrt.

Az eddigi tapasztalataink alapján az említett bőrbetegségek tünetmentesítéséhez heti háromszori, összesen 10 - 20 egymást követő kezelésre van szükség. A kezelések időtartama rövid - 10 másodperctől 6-8 percig tart. A kúra megszakítása jelentősen csökkenti annak eredményességét. Mivel könnyen kiújuló betegségekről van szó, a kúra befejezése után fenntartó kezeléseket javaslunk a pácienseknek, hogy a tünetek visszatérését megakadályozzuk.
A bőrgyógyász szakorvos által meghatározott gyakoriságot betartva a kezelés felnőttek és gyermekek számára is egyaránt biztonságos és rendkívül hatékony, semmilyen súlyos mellékhatással nem jár, nem károsítja a belső szerveket, nincs hatással a férfiak nemzőképességére. A kezelések során kötelező speciális védőszemüveget viselnie a páciensnek!  
A kezelést követően - egyéni érzékenységtől függően - 4-8 órán belül enyhe bőrpirosodás keletkezhet.

Egészségközpontunkban két fajta narrow band (311 nm- es) UVB fényterápiás készülék áll rendelkezésre: egy kéz- és lábkezelő készülék, és egy teljes test fényterápiás készülék 

Vitiligo, Pigmenthiány, Fehérfoltosodás

A bőrön pigmenthiányos, éles kontúrú, fehér foltok alakulnak ki a festéktermelő sejtek hiánya, vagy alulműködése miatt. A fehér foltok leggyakrabban a végtagokon, illetve a testnyílások körül alakulnak ki. A beteg bőrfelületek fokozottan fényérzékenyek, így gyenge napfény hatására is bepirosodhatnak, felhólyagosodhatnak.

Az UVB-fényterápia hatására a fehér foltok területén megindul az újra pigmentálódás, mely egyénenként eltérő szintet érhet el.

Pikkelysömör, Pszoriázis

A pikkelysömör egy krónikus, nem fertőző bőrbetegség, mely ma még csak tünetmentesíthető.
A betegség során az immunrendszer hibájából a bőrsejtek a szokásos 28-30 napos ciklus helyett gyakrabban, 3-4 naponként regenerálódnak. Így a fölöslegessé vált bőrsejtek a fejbőrön, a testhajlatokban, a könyök tájékán, a térd körül vagy a körmöknél pikkelyszerű, hámló és gyulladt kiütéseket hoznak létre, amelyek nagyon fájdalmasak lehetnek, viszkethetnek és akár vérezhetnek is.

Ekcéma, Atópiás dermatitisz, Atópiás ekcéma

Az előzőkhöz hasonlóan az ekcéma is az immunrendszer elégtelen működése miatt kialakuló krónikus, gyulladásos bőrbetegség, melyet ma még csak tünetmentesíteni lehet. Jellemző rá a száraz, viszkető bőrfelület, amely a dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, majd kisebesedik. Leggyakrabban végtagokon jelenik meg.

A környezeti hatások (szappanok, mosószerek, házipor) közvetlen érintkezés, vagy allergiás reakció révén is elősegíthetik az ekcéma kialakulását, és az időnkénti fellángolását is. Ugyanakkor a beteg pszichés állapotától (stressztől) is függ, hogy kialakul-e az ekcéma (hajlam).

Lichen Ruber Planus

A lichen ruber planus visszatérő, viszkető kiütések, melyek összességéből hámló plakkok alakulnak ki. Ez a bőrtünet is az immunrendszer válasza egy ismeretlen antigénre.

Az elváltozás hirtelen és fokozatosan is megjelenhet a bőrfelületen.

Egészségközpontunkban a kezeléseket Dr. Kolat Zsuzsanna bőrgyógyász szakorvos végzi.

 
< Előző   Következő >
Futanet