Főoldal
Stria kezelés

 

Ismert, hogy bőrünk átlagosan 1,5-2 m2 felületű, kb. 3 kg-os szervünk. Hám- és kötőszövetből áll, melyet döntően zsírszövet alkot.

cellulit.jpgA kötőszöveti betegségek közül mostanában az ún. cellulit az egyik legismertebb. A főleg nőkön, elsősorban az alsó testtájon megjelenő elváltozás inkább esztétikailag zavaró. Előfordulása nem elsősorban a túlsúlyhoz köthető, jó alakú, fiatal nőkön is jelentkezhet alkati adottság, öröklődési hajlam, valamint nem megfelelő táplálkozás (nehéz, zsíros, fűszeres ételek), mozgáshiány, kevés vitamin és ásványi anyag fogyasztása, hormontartalmú gyógyszerek használata esetén. Kialakulását tehát megelőzhetjük rendszeres testmozgással, sok folyadék, zöldség és gyümölcs fogyasztásával.

Kezelésére a  kozmetológiában ismertek olyan vákuumos, ultrahang és egyéb eljárások, melyekkel ugyan lassú, de szép eredményeket lehet elérni e téren.

 

Másik zavaró kozmetikai tényező az ún. stria, vagyis a bőrszövet nyúlási csíkja. Minden olyan esetben kifejlődik, ha kötőszöveti gyengeség áll fenn, és emellett a bőr valamilyen okból nyúlási igénybevételnek van kitéve, pl. túl gyors alakváltozás, növekedés, hízás, terhesség, intenzív izomfejlődést kiváltó sport, esetleg hormonzavar. A hirtelen alakváltozás hatására a bőr alatti kötőszövet csíkszerűen megszakad, kialakulnak a jellegzetesen közel párhuzamos lefutású, heghez hasonló mélyvörös elváltozások, mely felett a bőr legfelső rétege (hámréteg) kinyúlik, elvékonyodik, és több hónap elteltével egy fehér, sorvadt, puha tapintatú bőrelváltozássá alakul át.

Jellemző például a pubertáskori gyors növekedés időszakában, amikor is egyes fiatalok szinte "kinövik" saját bőrüket. Ilyenkor jelenik meg kamasz fiúk hátán a gerincre merőleges csíkozódás, vagy a gyorsan formásodó, nőiesedő lányok csípőjén, mellén kialakuló stria. Ezek a csíkok általában viszonylag vékonyak, felnőttkorra hamar kihalványodnak. Gyakran figyelhető meg testépítőknél illetve „jojó" diétát folytató embereknél.

labak4.jpgLeggyakrabban a törzs alsó részén, a fartájékon, a combokon, a melleken, a felkar hajlító felszínén, terheseken a hason jelennek meg striák. A kezdetben vöröses színű („aktív stria"), később kifehéredik, gyöngyházfényűvé halványodik („inaktív stria").

Olykor hormonális betegségek (Cushing szindróma) kísérő tünete is lehet, ennek kivizsgálása endokrinológiai feladat.


Megelőzésükben a legfontosabb a szoros testtömeg kontroll. Feltétlenül tartózkodjunk a hirtelen hízástól, a túl erős izomfejlődéstől! Ha pedig életünk olyan időszakaszába jutunk, amikor elkerülhetetlen a test tömegének és körfogatának hirtelen növekedése, (várandósság), mindenképpen használjunk a striaképződést megelőző krémeket, olajokat (kökényvirág olaja, A- és E-vitamint, valamint bőrrugalmasság-fokozó hatóanyagokat tartalmazó krémek).

A striák kezelésénél a fő feladat a stria alatti kötőszövet felszaporítása.

 

1. Lézerkezelés:

Ez az egyik legeredményesebb kezelési forma, minél frissebb striával fordulunk orvoshoz. A kezelés főleg a vörös striák elhalványítását célozza, csak hosszabb kezeléssorozat vezethet a csíkok vékonyodásához és a kötőszövet felszaporodásához. A fehér striák okozta egyenetlenség is javítható lézeres kezeléssel.

2. Fotorejuvenáció:

Hatékony megoldás a nagyenergiájú villanófény (IPL) kezelés.

A már kifehéredett striák normál bőrszínné alakulását jelentősen elősegítik az UV-B fény hatásán alapuló kezelések.

3. Mikrodermabrázió:

Ez az orvosi bőrcsiszoló kezelés - a megfelelő kozmetikai hatóanyagokkal kombinálva - a már kialakult striáknál is jelentős javulást eredményezhet.

4. Kémiai hámlasztás:

Alacsony koncentrációjú triklór-ecetsavas hámlasztás. (otthoni helyi A-vitamin-sav krém (Retin-A) napi használatával kiegészítve)

5. Krémek:

Leggyakoribb hatóanyaguk az A-vitaminsav, glikolsav, cink, hialuronsav, C-vitamin és különféle növényi kivonatok. Gyakran alkalmazzák a kezelés kiegészítéseként a hatóanyagok ultrahanggal történő bevitelét is.

Infraszauna használata szintén jelentősen fokozza az eredményt.

6. Dermaroller kezelés:

Tűs henger, melynek használata serkenti a bőr saját kollagén termelését. 

Fontos, hogy a kúra egész ideje alatt növeljük a folyadékfogyasztásunkat!

 

Egészségközpontunkban a lézerkezelést, a fotorejuvenációt, a mikrodermabráziót, a dermaroller kezelést, és a kémiai hámlasztás módszerét kínáljuk a striák kezelésére.

 

A kezeléseket Dr. Kolat Zsuzsanna Bőrgyógyász, Kozmetológus, Lézerspecialista szakorvos végzi.

 
< Előző   Következő >
Futanet